fbpx

“Fitnes učilište – jedna od najboljih odluka, ikad!” Nikolina Brozović

Veselu ekipu instruktora Pilatesa protekle jeseni činila je i Nikolina Brozović. Koncentrirana i predana nastavi, ulijevala je nadu da će iz prvog pokušaja riješiti sve ispite. Nikolina je ”vagala” kroz svoj mladi život na što će usmjeriti fokus. Nije joj bilo lako, ali njen pozitivan stav i želja za stalnom napretkom ”pogurali” su je i još jednom je ušla u nepoznato i odlično se snašla. Više u nastavku.

1. Kako je živahna sportašica i (krajobrazna) arhitektica završila na Fitnes učilištu?

Iskreno, ponekad se i sama sebi nasmijem kako sam donijela tu odluku. Nije bilo nepromišljeno, baš naprotiv, ali da je bilo brzinski i u zadnji čas, to svakako. ? Naime, otkad znam za sebe bavim se raznim sportskim aktivnostima, što poluprofesionalno, što iz hobija, a što zbog sezonskog posla sportskog turističkog animatora. Iako je pri odabiru fakulteta u tom periodu prevladala ljubav prema kreativnosti, crtanju i dizajnu, mnogi su me ispitivali kako mi je na Kineziološkom fakultetu jer se podrazumijevalo da je to bio moj odabir. Naravno, ljubav prema sportu nikad nije prestala i često sam pregledavala razne fitnes tečajeve, a tek par zadnjih godina počela sam ozbiljnije razmišljati o takvom jednom pothvatu, te detaljnije istraživati sve potrebne informacije. Nekako sve do prošlog ljeta nisam bila toliko sigurna u sebe kako bih napravila korak dalje, upravo kad sam upoznala curu koja mi je o Fitnes učilištu ispričala sve iz prve ruke, a malo je reći da sam se odmah zainteresirala te prelistala Vaš blog od glave do pete. Tako sam se oduševila iskustvima raznih polaznika, ali i stručnim znanjem koje se nudilo u mnogim člancima. No već tada sam kasnila na prvi rok prijemnog ispita i nisam bila sigurna koliko ću se uspjeti pripremiti uz sve ostale obveze, ali odjednom sam se našla na putu za Rijeku i nadolazeći drugi rok i to je bilo to. ? Mislim da niti sama nisam bila svjesna u trenutku da sam napokon napravila taj dugo željeni korak naprijed, ali da mi je svakako jedna od najboljih odluka ikad, definitivno!

2. Je li teško odabrati smjer u kojem ići kad je osoba kreativna i kad voli sport i disciplinu?

U početku i nije bilo tako jednostavno, posebno onda kada još nisam znala što točno želim. Nisam imala jasno postavljen cilj i zapravo me je zanimalo jako puno toga. I moj sam odabir fakulteta razlikovao se u potpunosti, taj popis izgledao je kaotično i lista je činila deset skoro nepovezanih zanimanja. Međutim, s vremenom sam se naučila nositi s tim i zapravo sam pročitala jedan vrlo zanimljiv članak „What do you do when you want to do everything?“ – Anite Chaudhuri, gdje govori baš o takvim ljudima koji se jednostavno ne mogu fokusirati na samo jednu karijeru, ali i s druge strane – zašto ne istražiti sve što nas zanima? ? Osoba sam koja ne voli monoton način života i rutinu, u takvom periodu tek gubim energiju, već sam uvijek za nešto novo, drugačije i nepoznato. Ali iako na prvi pogled nespojivo, vjerujem da sve svoje „ljubavi“ mogu uspješno uklopiti u jednu i zapravo smatram da su sport i kreativa jedna vrlo uspješna kombinacija i iz toga može proizići samo pozitivno, samo je potrebna dobra organizacija i ideja. Što može biti loše kod kreativne discipline? Rezultati kroz zabavu – i ne zvuči toliko loše! ?

3. Ožujak je i vrijeme je kad turizam u Hrvatskoj „pali motore“. Misliš li da ćeš u sportskoj animaciji imati dobrobiti od edukacije i od animacije u provođenju treninga?

Pa zapravo jedan od meni važnijih poticaja da se definitivno pokrenem u smjeru fitnes/Pilates instruktora „rodio“ se upravo na animaciji jer unatoč činjenici da nisam bila stručna u tom području, dobila sam mnoge pohvale inozemnih Pilates instruktorica kojima sam upravo ja vodila treninge svakim danom. One su bile oduševljene mojim načinom rada i vođenjem treninga što je meni poprilično podiglo samopouzdanje i još više me zainteresiralo u tom smjeru. A sada, nakon svih saznanja s Fitnes učilišta i s diplomom u rukama Pilates instruktorice još zadovoljnije i s nestrpljenjem iščekujem mnoge nove treninge kako bih prenijela to znanje i dodatno inspirirala ljude. Što može biti ljepše od toga da svojim gostima uvijek pružite nešto novo i puno više od onog prije, pa vidite njihove zadovoljne izraze lica i oduševljenje kada pokažete da radite na sebi i da ono što radite, radite baš iz ljubavi sa 100% energije i volje. Animacija, odnosno svakodnevna komunikacija s ljudima različitih profila definitivno je pomogla meni u izgradnji karaktera kao instruktorice, ali sva saznanja s Fitnes učilišta mogu sa sigurnošću primijeniti u vođenju treninga i biti maksimalno stručna i sigurna u sebe, pa znam da ću treninge od sada voditi s još više ljubavi i s jednom novom željom, a to je da sva znanja prenesem i njima te da inspiriram još više ljudi da se nastave baviti Pilatesom i kada se vrate s odmora. ?

4. Što ti je u Pilatesu bilo najteže savladati?

Hmmm, pa mislim da mi je možda najviše vremena trebalo da se koncentriram i shvatim cilj svake vježbe. Naime, prije Fitnes učilišta, dok bih izvodila npr. LEG KICK (BACK AND FRONT) to je samo bio više udarac naprijed, bez ikakve stabilizacije zdjelice i kralježnice ili bez neke određene pažnje na mobilnost zgloba kuka pa ni sama ne želim znati kako je to točno izgledalo. ? Više sam na sve to gledala samo kao jačanje mišića, ali upravo iz tog razloga mnoge vježbe su bile prelagane, dok nisam naučila. Zbog toga sam u početku morala kratko razmisliti o cilju svake vježbe i o aktivaciji upravo potrebnih mišićnih skupina dok je to s vremenom, naravno, postalo sasvim jasno i logično. Pa su i sve vježbe koje su se donedavno činile vrlo lagane, postale prava muka i zahtijevale su dodatan trud, gdje su time dobile i na samoj zanimljivosti izvođenja.

5. Rekla si da si već prije edukacije provela neko vrijeme vodeći Pilates. Hoće li se sada vidjeti razlika u odnosu na ranije?

S Pilatesom sam se po prvi put upoznala na sezonskom poslu kao sportski animator. Među razne jutarnje aktivnosti s vremenom se ubacio i Pilates o kojem stvarno tada nisam znala ništa, pa sam krenula s pregledavanjima raznih YouTube videa i Pilates blogova. Prvo vođenje takvog treninga definitivno je bilo teško i stresno jer ste, naravno, kao animator, odgovorni za svoje goste, a ispred svega treba staviti naglasak na sigurnost. Mnogi instruktori koje sam tada pratila imali su različite/oprečne stavove prema određenim vježbama i na meni je bilo da odaberem koji ću način odabrati, pa sam išla sigurnijim putem. Tako sam pobliže upoznala neke tipične vježbe za Pilates pa sam s vremenom dobila na samopouzdanju izvođenja istih, kao što se i uvelike poboljšala interakcija s gostima i sam način vođenja treninga. No već na prvim praktičnim predavanjima Fitnes učilišta mogla sam primijetiti svoje određene greške koje sam rada radila, a i moj pogled na Pilates se sasvim promijenio, na bolje, naravno. ? U potpunosti sam se zaljubila u takvu vrstu treninga i shvatila njegove ogromne prednosti koje prije nisam mogla nigdje naučiti. Naime, koliko sam mislila da znam o Pilatesu, toliko sam shvatila da zapravo imam još puuuno toga za naučiti i razvijati se iz dana u dan s novim saznanjima te smatram da će razlika biti jasno vidljiva jer sam i sama poprilično promijenila svoj način vježbanja i cjelokupni pogled na jedan takav trening.

6. Trenutno tražiš način kako iskoristiti sva znanja koje imaš. Zaista imaš winning package, wellness terapeut, Pilates instruktor, iskustvo animacije, komunikacija s raznim profilom ljudi. Kako bi ti voljela zaokružiti priču?

Uh, winning package, moram priznati da zaista dobro zvuči ovako ? Pa trenutno sam se bazirala na spoju Pilatesa i rukometa jer sam uvidjela mnoge prednosti Pilatesa koje se mogu ostvariti u profesionalnom bavljenju rukometom, kao i u ostalim sportovima. Devetnaest godina rukometa zbilja mi je dalo mnoga saznanja na tom području pa i iz iskustva sada mogu primijetiti što i koliko može pozitivno utjecati na jedan takav trening. Taj „sportski“ aspekt me trenutno privlači i zapravo sam oduvijek nekako htjela biti u tom krugu. Međutim, u budućnosti bih svakako voljela otvoriti svoj studio koji bi bio spoj tog više sportskog načina Pilatesa i wellness terapije. Sedmogodišnje iskustvo animacije svakako će dobro doći što u vođenju treninga, što u narednim interakcijama s ljudima i prenošenjem svih potrebnih znanja. A da iz cijele priče ne bi ispala niti krajobrazna arhitektura, zamislite neki manji sportski centar s wellnessom u savršenom zelenilu i s terapijskim vrtovima. :)) Velikiii snovi, ali tko kaže da to sve nije spojivo?

prijavi se za blog
blog prijava na newsletter

Autor bloga

Marija Jurina, mag. cin.

Magistra kineziologije sa usmjerenjem fitnes. Od početka studija je demonstrator na kolegiju Aerobika te se uz studij usavršava na raznim fitnes konvencijama i kongresima u Hrvatskoj i izvan granica te radeći u fitnes centrima. Nakon što je diplomirala dobiva naziv vanjskog suradnika na Kineziološkom fakultetu za aerobiku i grupne programe, Stručnom studiju za izobrazbu trenera u Zagrebu te predavača na Fitnes učilištu na odjelu za edukaciju instruktora grupnih programa uz glazbu. Privatni trener, trener raznih grupnih programa te certificirani WalkExercise, TRX i FloDance trener sa praktičnim iskustvom jedanaest godina.

Povezani blogovi