fbpx

Kako odabrati adekvatnu fitnes opremu?

Odlučili ste se krenuti u poduzetničke vode i našli ste prostor koji odgovara vašim potrebama ili vašoj platežnoj moći? Kako god, prostor je prazan, a prvi klijenti čekaju. Imate hrpu ideja za treninge, ali treba vam nešto opreme. Znam kako vam je. Neovisno imate li vreću punu novaca ili limitirane resurse, nije na odmet napraviti procjenu što vam je zaista potrebno za početak rada.

Pretpostavit ću da su financije ipak limitirajući faktor pa ću iz te perspektive i pisati, ali s obzirom na to da je svačija vreća s novcem drugačijeg volumena, savjetovat ću vas racionalno i iz iskustva.

Imate dvije varijable koje želite uzeti u obzir:

 

  1. Ukupna površina prostora za vježbanje u vašem prostoru
  2. Specijalizacija vašeg djelovanja

 

Jasno je da ako otvarate pilates studio nema potrebe za velikom količinom primjerice kettlebella ili ako otvarate prostor za grupne treninge jedan pokretni sag vam neće biti od neke koristi. Možda i hoće, ali ima boljih načina za potrošiti novac.

 

Ako opremate prostor za individualni trening možete se posvetiti kvaliteti svakog pojedinog komada opreme jer će vam taj jedan komad biti dostatan za vaše potrebe. U posljednjih par godina ponuda opreme u Hrvatskoj je puno bolja pa zapravo možete i birati. Ali odakle početi? Što je najbitnije za početak?

 

Čist i uredan prostor je najbolja investicija, ako ubacite dvije prostirke za  vježbanje i par zvučnika za glazbu već imate s čime raditi. Naravno, svi želimo što bolje opremiti naše studije i centre pa se vjerojatno nećete ovdje zaustaviti.

 

Ovako ja na to gledam. Zamislite svog idealnog klijenta i napišite mu/joj tjedni mikrociklus treninga. Cijeli trening da se razumijemo, od uvodnog djela pa sve do završnog. Što vam je potrebno? Jeste li? Divno. To je vaš početak.

Primjerice, ja sam raspisao  jedan full body trening po obrascima;

  1. Goblet čučanj – 1 girja za početak 12-16 kg
  2. Zgib – šipka za zgibove (zidna, kavez, neka opcija)
  3. Mrtvo dizanje – teža girja cca 20-32 kg ili skuplja varijanta olimpijska šipka s nešto željeza
  4. Rameni potisak – ovdje se isplati olimpijska šipka iz prošlog obrasca i landmine nastavak (sigurnija varijanta potiska za širu populaciju – landmine potisak) Možete skalirati opterećenje a nije potrebno kupovati hrpu bučica
  5. Sklek – eventualno prostirka
  6. Horizontalno povlačenje – opet olimpijska šipka s landmine nastavkom koje već imate i dodatak za povlačenje šipke (postoje opcije uski i široki – uzmite široki jer lako postaje uski dok obrnuto ne vrijedi) ili suspenzijske trake (TRX ili karike).
  7. Nešto za jačanje muskulature core-a – prostirka, miniband i rastezljiva traka (srednjeg otpora)

 

Suma: 2 girje, šipka za zgibove, olimpijska šipka s utezima, landmine nastavak, nastavak za veslanje, miniband i guma srednjeg otpora.

Ovo je realan i dobar početak. Kao što vidite možete odraditi vrlo kvalitetan trening.

Ja sam uvijek za jedan dobar i čvrst kavez (rack). On vam daje hrpu opcija za relativno umjerenu cijenu, a kvaliteta treninge se može bitno unaprijediti. Osim što imate mogućnost radne jedinice za čučanj,potisak s klupe/tla, na njega možete privezati nekoliko suspenzijskih trenažera, imate jedinicu za zgibove a otvaraju se i dodatne opcije kao što su povezani nastavci za landmine, dipseve, wall ball i slična veselja.

Što ako ste ograničeni veličinom prostora?

Set bučica 4 do 15 kilograma i šipka za zgibove odradit će trik.

Jeste li uzeli u obzir da vaš klijent napreduje iz tjedna u tjedan? Ne brinite, postoje i drugi načini manipulacije trenažnim volumenom. Prvo nabavite osnove.

 

Ako u ovako opremljenom prostoru održavate grupne treninge jednostavno se poslužite kružnom metodom organizacije treninga. Osnovne uvjete imate, ostalo je vama na maštu i organizacijske sposobnosti.

Što se podloge tiče, gumirani pod je idealno rješenje. Nema straha od uništavanja laminata padom utega, protuklizna je i amortizira doskoke kod eventualnih skokova.

Poanta priče je držite se osnovnih pokreta. Kupiš li abb-wheel (niska cijena) realna je šansa da većina početnika neće imati kontrolu i jakost da ga koristi. Iskoristi novac pametnije. Neke spravice niske cijene izgledaju primamljivo, ali prije kupnje razmislite koliko su iskoristive s vašim potencijalnim klijentima.

Super važan savjet – kupuj kvalitetno. Nisi dovoljno bogat da si možeš priuštiti jeftine stvari.

 

Par girji, šipka s utezima, kavez i gume su odličan početak. Nakon toga kreće sauna, hladna kupelj za regeneraciju, oklagije i ostale vradžbine.

 

Biraj  smisleno. Sretno!

 

 

prijavi se za blog
blog prijava na newsletter

Autor bloga

Tomislav Biscan

Tomislav Bišćan

Diplomirao na Kineziološkom fakultetu u Zagrebu s usmjerenjem iz kondicijske pripreme sportaša. Bivši klizački reprezentativac, rekreativno zainteresiran za gimnastiku i borilačke vještine. Dugogodišnji je kondicijski trener Hrvatske reprezentacije u umjetničkom i sinkroniziranom klizanju, a kada nije na ledu, radi kao osobni fitnes i kondicijski trener sa brojnim sportašima i rekreativcima u svom centru Training Spot. U slobodno vrijeme pohađa edukacije, seminare i radionice te uživa u svakodnevnom usavršavanju.
Tomislav je dio predavačkog tima Fitnes učilišta od 2016. godine.

Povezani blogovi