fbpx

Klara je Penso Positivo – Klara Benko

Klara je svoj stresni život koji je vodio prema bolesti zamijenila skladom koji danas čini privatni posao, rad na sebi i stalno usavršavanje. Na Fitnes učilištu nam se pridružila na edukaciji za instruktoricu Pilatesa i upotpunila svoje dotadašnje poznavanje metode. Više zanimljivosti o Klari i njenoj stranici Penso Positivo pročitajte u nastavku.

1. Ekonomija, diplomacija, velike tvrtke. Sama taj period svog života nazivaš stresnim. Što je potrebno da osoba napravi iskorak i okrene novi list?
Mene, kao i mnoge, na promjenu je potaknula bolest. Počela sam osjećati vrtoglavicu i veliki umor, prije posla išla sam na ultrazvuk leđa i onda raditi u ured od 8 do 20h. Trebao mi je cijeli vikend da se oporavim i obnovim. Zaključila sam da ne želim biti Manager-ica pod tim uvjetima, da želim imati privatni život, uživati.

2. Na Fitnes učilištu si nam se pridružila kao polaznica na programu za instruktora Pilatesa. Kakav je za tebe bio susret s tom metodom vježbanja?
Pilates mi je poznat već duže. Međutim odlično se uklapa u moj rad zato sam htjela produbiti znanje, i za sebe i za druge. Mnogi klijenti s kojima radim imaju problem s leđima (bol, napetost), a vježbanjem Pilatesa izgrađuje se pravilna postura, poboljšava koordinacija, postaješ jači, sigurniji u sebe. Emocionalno-mentalna ravnoteža, bolji osjećaj te kvaliteta života dio su rezultata. Osviještenost o svom tijelu, koja se uči uz Pilates, koristi se od šetnje sa psom do dizanja teških stvari … jednostavno olakšava svakodnevne radnje. Većina je upravo to zaboravila – osjetiti svoje tijelo i njegove potrebe, a tako se događaju nezgode.

4. Koja je tvoja uloga u MoFit fitnes klubu i kako osmišljavaš promocije o zdravom životu?
MoFitu sam zamjenik voditelja kluba, međutim bavim se i promocijom zdravlja. Klub je fokusiran na cjelovito zdravlje (organiziramo edukacije, radionice), predstavljamo dodataka prehrani, imamo biblioteku (s više od 200 naslova koje članovi mogu posuditi). Npr. projekt “MoFit u zajednici” promovira osvještavanje za potrebe drugih (ljudi, životinja, okoliša), često skupljamo namirnice za siromašnije, ručnike, krpe i hranu za azil nezbrinutih životinja. Činjenica je da nismo sami, te da smo dio veće slike. Svatko može dati nešto, makar malo, a kad se organiziraju članovi rado sudjeluju i sakupimo mnogo. Bolji osjećaj imaju svi nakon toga, a kroz radost i ispunjenost ostvaruje se i bolje zdravlje.

4. Što je potrebno da bi jedan fitnes klub bio prepoznat od vježbača kao kvalitetan?
Stalno i puno rada. Kad god putujem posjetim neki klub. Bitno mi je vidjeti kako rade bolji od nas, koji su trendovi u svijetu. Pratimo stručnu literaturu, pišemo blogove, prevodimo zanimljivosti, surađujemo s raznim partnerima, educiramo redovito trenere,…Svjesnost naših sugrađana o vježbanju sve je veća, ali još uvijek je prva isprika – nemam vremena. Često je lakše odustati jer vježbanje je u početku muka. No očekivati zdravlje, dugu i kvalitetnu starost više ne možemo bez ulaganja u sebe! Mnoge bolesti današnjice (alergije, glavobolje, depresija, štitnjača, bolna leđa i sl) stvaraju se kroz vrijeme i radi više faktora: nedovoljno aktivnosti, loše prehrane, nedostatka sna, blokirane energije u tijelu. Da bismo izašli iz tog kruga potrebno je utjecati na sve razine. Trudimo se našim članovima dati poticaj i podršku na tom putu.

5. Još jedan tvoj projekt je Klara Benko – Penso Positivo preko kojeg pomažeš pojedincima s borbom u svakodnevnom životu brigom o duhu i tijelu (body&mind filozofija). Reci nam više o tome.
Da, to sam baš ja – instruktor (Pilatesa, Spinninga i LM BodyBalance) i terapeut – i to volim. Kroz Penso (Mislim pozitivno) odlučila sam spojiti sve ono što znam, uključiti fizičko vježbanje, bioterapije, vrijednost opuštanja i masaža, pravilno disanje i meditacije…Sve je tu. Najbolja, baš kakva jesam” program je zdravih navika, a kombinira sve segmente: fizičko vježbanje (osoba može odabrati aktivnost koja je veseli, pa makar i hodanje), pridržava se prilagođene prehranu (uči se birati kvalitetnije namirnice, npr. ne treba pojesti cijele Napolitanke, već kockicu tamne čokolade), koristi dodatke prehrani (prema sezoni koriste se čajevi, tinkture koje čiste organe iznutra; npr. sad se čisti jetra što je dobro za osobe koji imaju alergije i probleme s kožom), njeguje tijelo izvana što je također bitno (suho četkanje, pilinzi). Dio programa je osvještavanje daha (Mindfulness), emocija i uvjerenja koje imamo. Nije isto ako redovito hranimo ljutnju i/ili krivnju kroz dan ili radost i optimizam. Samo ljubav i radost podržavaju zdravlje, tako ostale učimo otpustiti, transformirati,…”Najbolja” je fokusirana na urbane ljude, ne zahtijeva puno vremena dnevno, ali sigurno stalnu posvećenost! Zdravlje je mozaik aktivnosti koje činimo za sebe svaki dan. Bez djelovanja nema ni zdravlja. Tu surađujem s partnerima fitoterapeutom i nutricionistom te jednom linijom prirodnih kozmetičkih proizvoda (sponzor). Više o programu na www.klarabenko.com

6. Kako dalje planiraš razvijati svoja iskustva?
Ideja imam puno, nekad je i to problem. Jedan od ciljeva je produbiti „Najbolju“. Uvidjela sam da sudionicima odgovara podrška, komunikacija, da ih netko prati, uz njih je cijelo vrijeme…možda će postati i knjiga? Um treba uvijek otvarati, tada je samo nebo granica…Istraživati stalno, tražiti što me veseli, učiti i razvijati se. To je sigurno i dalje moj smjer.

prijavi se za blog
blog prijava na newsletter

Autor bloga

Marija Jurina, mag. cin.

Magistra kineziologije sa usmjerenjem fitnes. Od početka studija je demonstrator na kolegiju Aerobika te se uz studij usavršava na raznim fitnes konvencijama i kongresima u Hrvatskoj i izvan granica te radeći u fitnes centrima. Nakon što je diplomirala dobiva naziv vanjskog suradnika na Kineziološkom fakultetu za aerobiku i grupne programe, Stručnom studiju za izobrazbu trenera u Zagrebu te predavača na Fitnes učilištu na odjelu za edukaciju instruktora grupnih programa uz glazbu. Privatni trener, trener raznih grupnih programa te certificirani WalkExercise, TRX i FloDance trener sa praktičnim iskustvom jedanaest godina.

Povezani blogovi