fbpx

Naše tijelo funkcionira po principima fizike – Aleksandar Miketa, predavač

Naše tijelo funkcionira po principima fizike, po principima poluga. Ništa drugačije nego bilo koja druga vrsta pokretnog mehanizma, osim što imamo jako razvijen centralni živčani sustav (opet kako tko). Često ponavljam da smo svi građeni od istog materijala, ali svatko na drugačiji način. To znači da bi trebali poštovati individualne razlike u građi tijela kada izrađujemo trening plan i program. Ne treba pretjerivati dok izrađujemo plan, ali neke bitne stavke bi trebali uzeti u obzir. Osnovne vježbe u treningu će zauvijek ostati osnovne, stoga se tako i zovu. Možemo promijeniti  određene parametre, ali na kraju krajeva sve je to jako slično koliko god se mi trudili da izgleda unikatno.

 

Sjećam se svojih početaka u borilačkim vještinama kada smo svi određene tehnike “morali” raditi na isti način iako je bilo vidljivo da netko jednostavno ne može napraviti kako spada. Sjećam se i anegdota s kettlebell treninga gdje neke tehnike jednostavno nisu bile za sve. Imao sam klijenta s jako kratkim rukama i velikim trbuhom (nevjerojatna kombinacija), nije bio pretjerano debeo, ali je bio krupan. On naime koliko god se trudio nije mogao napraviti dvoručni zamah s kettlebellom. To jednostavno nije išlo. Naravno da smo kod njega prilagodili vježbu te je radio jednoručni zamah te dupli zamah, ali je zbog kratkih ruku totalno drugačije morao postavljati ruku da bi vježba i dalje bila efikasna. Bilo je sigurno, efikasno i on nije odskakao od grupe. Što se mene tiče, uspjeli smo.

Razlika u proporcijama tijela itekako će imati utjecaj na izvedbu, ali i efikasnost same vježbe. Mjerenje proporcija je osnovni alat kako vježbu učiniti efikasnijom. Za ovo će vam trebati običan krojački metar, olovka, papir i kalkulator. Osnovna mjera je visina klijenta koja će vam trebati da bi izračunali omjere.

NOGE:

Dužina nogu je bitna za sportsku izvedbu te sportaš s dužim ili kraćim nogama neće imati istu produkciju sile ili efikasnost za pojedini sport. Samo zamislite da plivač ima jako kratke noge ili da gimnastičar ima dugačke noge, koliko će to utjecati na njihovu izvedbu i performansu.

Mjera za dužinu nogu se uzima tako da ćete mjeriti od spine ilijake superior anterior do medijalnog maleola.

Kratke noge = 40%-43% od visine

Proporcionalne noge= 44%-47% od visine

Duge noge = 47%-51% od visine

Odnos između tibije i femura

 

Tibia = od maleola do donjeg ruba patele

Femur = dužina noge – dužina tibije

Kratka tibia = 75%-78% femura (ili manje)

Proporcionalna tibija = 79%-84% femura

Duga tibija = 85% ili više femura

Kraće noge omogućuju bolju aktivaciju prednjeg kinetičkog lanca dok duge imaju veći naglasak na stražnji kinetički lanac. Osobe s kratkim nogama će zato trebati puno više rada na stražnjem lancu kao što su mrtva dizanja i vježbe koje uključuju “hip hinge” sa svim mogućim varijacijama. Osobe s dugim nogama će trebati potpuno suprotni pristup i trebaju više rada, vježbi i varijacija za obrazac čučnja ili nožnog potiska.

 

RUKE

I ovdje možemo dodati bilo koju usporedbu iz svakodnevnog života, ali ovdje ćemo napraviti usporedbu s dvije vrste. Čovjeka i majmuna. Majmun ima jako dugačke ruke i zato bez problema može visiti s drveta i njihati se s grane na granu što ga čini jako učinkovitim penjačem. Na žalost ima jako kratke noge, što ga čini jako neefikasnim na tlu, zbog toga i ruke koristi na podu da bi trčao uz pomoć ruku. Evolucijski gledano mi smo se u jednom period “odrekli” dugačkih ruku da bi uložili u duže noge koje su jako efikasne pri kretanju na podu. Tako smo mogli prelaziti velike udaljenosti uz manji utrošak energije. Mjera za dužinu ruku se uzima tako da mjerimo raspon ruku, raširimo ruke i mjerimo od srednjeg prsta na desnoj ruci do srednjeg prsta na lijevoj ruci.

Kratke ruke = 1 cm kraće od tjelesne visine

Proporcionalne ruke = 1 do 5 cm veće od tjelesne visine

Duge ruke = više od 5 cm od tjelesne visine

Ako ste visoki 182, a raspon ruku vam je 190 onda imate duge ruke

Odnos između humerusa i ulne.

Mjeru za humerus (nadlakticu) uzimamo od vrha ramena do lakta.

Mjeru za ulnu uzimamo od olekranona do karpalnog kanala.

Kratka ulna= 75%-78% humerusa (ili manje)

Prosječna ulna = 79%-85% humerusa

Duga ulna = 85% ili više od humerusa

Kraće ruke omogućuju puno efikasnije potiske bilo horizontalne ili vertikalne dok za obrasce povlačenje treba više rada. Osoba s kraćim rukama će trebati više varijacija povlačenja i veslanja nego bench pressa. Putanja kojom podižu nešto iznad glave ili odguruju od sebe je jako kratka i blizu centra te je zbog toga potrebno uložiti manje napora.

Duže ruke su idealne za povlačenja dok za bilo koji oblik potiska su noćna mora.

Treba puno više vježbi za ruke nego osobe s kratkim rukama kojima se mišiće “lijepe” na ruke bez i da ih rade.

U radu sa klijentima možemo koristiti iste vježbe, ali treba poštovati i individualne razlike.

Rješenja mogu biti pametnija i efikasnija kako za nas tako i za naše prosječne klijente.

Reference

1. “Principles of athletic training” Daniel D. Arnheim / William E. Prentice
2. “Clinical rehabilitation” Pavel Kolar
3. “Athletic body in balance” Gray Cook

prijavi se za blog
blog prijava na newsletter

Autor bloga

Aleksandar Miketa

Aleksandar Miketa

Aleksandar Miketa rođen je u Banjoj Luci 1977. godine. Srednju medicinsku školu završava u Rijeci te studij za višeg fizikalnog terapeuta pri Medicinskom fakultetu u Rijeci. Nositelj je crnog pojasa 3. Dan Takemusu Aikido, osnivač i glavni instruktor Takemusu Aikido kluba Rijeka. Svoje znanje nadopunjuje stalnim edukacijama. Od dodatnih sportskih edukacija spominje Hard Kettlebell Chalenge HKC, Russian Kettlebell Certification RKC, SFG 2, Prasara Yoga, Clubbell, Primal Move/Ground Force Method. Nacionalni instruktor za Ground Force Method i Senior Kettlebell instruktor pri Strength Matters organizaciji. Od 2015. godine predavač na Fitnes učilištu na programu za instruktora fitnesa u teretani. Sretno i veselo oženjen te zajedno sa suprugom vodi Centar Miketa.

Povezani blogovi

  • Mjesečnica, poznata i kao menstruacija, predstavlja prirodni ciklus s kojim se žene susreću svakog mjeseca. Za mnoge od nas, ovo je vrijeme obilježeno...

  • rema ACSM-u (2), funkcionalni fitnes definiran je kao oblik treninga koji koristi jakost za unaprjeđenje ravnoteže, koordinacije, proizvodnje sile, sn...

  • Bol je evolucijsko nasljeđe koje ima za funkciju da nas upozori na nered u sustavu. Slično kao i lampica na autu koja odjednom zasvijetli. Bol je ne...