fbpx

Vertikalni potisak i vertikalno povlačenje (3.dio)

U 3. blogu objasniti ćemo vertikalni potisak i vertikalno povlačenje kroz dva obrasca – rameni potisak i zgib.
Navedeni obrasci preporučuju se kao progresija za horizontalne obrasce jer imaju veće zahtjeve za mobilnosti i stabilnosti kod pojedinaca.

Vertikalni potisak – rameni potisak

Rameni potisak je jedna od najčešći vježbi u teretani za razvoj ramenih mišića. Primjer vertikalnog potiska u svakodnevnom životu bio bi podizanje predmeta na povišenje.

Anatomska analiza

Prilikom izvedbe ramenog potiska dolazi do abdukcije u skapulo-torakalnom zglobu, fleksije u ramenom i ekstenzije u zglobu lakta.

Metodika poučavanja

Tipične greške

Vertikalno povlačenje – zgib

Primjeri iz života za zgib su rijetki i najčešće se javljaju u rizičnim situacijama. Ipak, kod djece taj obrazac kretanja je veoma čest i djeca ga koriste prilikom penjanja na penjalicu ili na druge rekvizite u sportskim parkovima. Uz sklek, i zgib je jedna od vježbi s kojom se najčešće testira mišićna

izdržljivost gornjeg dijela tijela.

Anatomska analiza

Prilikom izvedbe zgiba dolazi do fleksije u zglobu lakta, adukcije u skapulo-torakalnom i adukcije u ramenom zglobu.

Metodika poučavanja

Tipične greške

Zaključak

Rameni potisak i zgib, kao izvedenice obrazaca, koriste se svakodnevno u radu s klijentima. Međutim, veoma često se ne obraća pozornost na detalje u izvedbi i time se povećava mogućnost ozljede.
Za uspješno poučavanje, potrebno je znati za što nam služi navedena vježba, kako naučiti izvedbu pokreta te na što trebamo pritom obraćati pažnju.

prijavi se za blog
blog prijava na newsletter

Autor bloga

Filip Sabol

Filip Sabol, mag.cin.

Magistar kineziologije s usmjerenjem kondicijska priprema sportaša. Student poslijediplomskog doktorskog studija kineziologije na Kineziološkom fakultetu u Zagrebu. Autor je utjecajnih znanstvenih i stručnih radova. Aktivno sudjeluje na velikom broju konferencija te usavršanja i radionica u području kineziologije. Filip ima višegodišnje iskustvo u vođenju individualnih i grupnih treninga te je koordinator edukacije i dio predavačkog tima Fitnes učilišta od 2017. godine.

Povezani blogovi