fbpx

Siguran korak uz snažno stopalo

Ljudsko tijelo spoj je savršenstva i kao takvo upravo je stvoreno da se kreće. Od davnina je poznato da što se bolje krećeš, što si spretniji, okretniji, snažniji i pametniji imaš bolje šanse za opstanak i kvalitetniji život. Vrlo jednostavno- ili si lovac ili lovina. Iako danas ne moramo brinuti hoćemo li kada izađemo u prirodu biti nečija lovina i preživjeti, stvari iako se čine da jesu, nisu tako sjajne. Danas smo okruženi suvremenim predatorima: tjelesnom neaktivnosti, pretilosti, lošom posturom tijela, slabijim radnim kapacitetom, stresom i nizom bolesti koje se nažalost odlično nadovezuju na prethodno navedeno.

Gray Cook naglašava “First move well,  and then move often.” Da bi se mogli kretati kvalitetno, za to moramo imati dobre preduvjete. Upravo je zdravo, čvrsto i snažno stopalo jedno od preduvjeta za kvalitetno kretanje i ujedno dio tijela koji prvi ostvaruje kontakt s podlogom. No, krenimo ispočetka.

GRAĐA STOPALA
Kosti stopala građene su u uzdužne i poprječne lukove čija je zadaća kretanje stopala i prijenos tjelesne težine i opterećenja po površini. Upravo zbog takve građe, stopalo ima sposobnost prilagodbe na različite površine.

Preko tibije i fibule se težina prenosi na gležanjsku kost, odakle prijenos težine prelazi posteroinferiorno na petnu kost a anteroinferiorno na glave metatrazlanih  kostiju. Težina se gotovo ravnomjerno podijeli između metatarzalnih kostiju i petne kosti.Pod pritiskom cijelog tijela lukovi se snižavaju dok se prilikom manjeg pritiska ponovo savijaju kao npr. u ležećem položaju.

UČESTALI PROBLEMI STOPALA

Spuštena stopala učestala su kod mnogih ljudi. Najčešći uzrok tome jest slabljenje svodova, u većini slučajeva medijalnog dijela uzdužnog svoda. Za takve i slične probleme mnogi će vas uputiti na ortopedska pomagala u ovom slučaju najčešće ortopedske uloške. No, ako razmišljamo logično, sam uložak neće riješiti problem, dapače, bit će od kratkotrajne pomoći ili će još više umrtviti ionako slabo stopalo. Zato je potrebno obratiti pozornost na aktivaciju stopala kroz trening ili vježbanje.

Istraživanja su pokazala da učestala pronacija stopala može uzrokovati promjene u kosti tibije, femuru i kosti zdjelice te dovesti do povećanih naprezenja u mekim tkivima poput Ahilove tetive, plantarne fascije, tetive patele, iliotibijalnog trakta te stvoriti povećane pritiske na zglobove poput subtalarnog zgloba, patelofemoralnog zgloba, tibiofemoralnog zgloba, iliofemoralnog zgloba i sakroilijakalnog zgloba te uzrokovati kronične probleme.

Zanimljivo je da pronacija stopala od samo 2-3 % dovodi do pomicanja zdjelice prema  naprijed za 20-30 % prilikom stajanja te za 50-70 % tijekom hodanja. S obzirom na to da je pomicanje zdjelice prema naprijed (anterior pelvic tilt) u korelaciji s lumbalnom dijelom, promjene u položaju stopala dovode do promjena u kralježnici i stvaraju asimetrije u ostalim dijelovima tijela poput nogu, zdjelice itd. što uzrokuje uneravnoteženost i tijelo dovodi u zdravstvene probleme (Lucett, S., 2013)

KAKO AKTIVIRATI STOPALA?
Kako bi imali aktivna, snažna i zdrava stopala potrebno je samo malo volje.

Za početak:
1. Hodajte bosi po različitim površinama poput trave, kamenja, pijeska etc. pazeći pritom da se ne ozlijedite,
2. Pokušajte“skupljati“vaš ručnik prstima stopala po podlozi,
3. Masirajte svoja stopala i noge uz pomoć jednostavnih rekvizita poput rolera, loptica i sl. barem 5 min dnevno.
Kada to savladate, uradite progresiju i započnite kompleksnijim vježbama.
4. Postavite tijelo u izdržaj u poziciji polučučnja i čučnja na balans jastucima i balans daskama aktivirajući svjesno stopala u različitim smjerovima,
5. Naučite ili ponovite školu trčanja,
6. Hodajte po nestabilnim površinama poput spužvi, užeta i sl.,
7. Hodajte i trčite unatrag, lateralno, bez i s nagibom na pokretnoj traci,
8. Koristite vijaču u svom treningu,
9. Provodite trening koristeći stepenice…

Ovo su samo neki od primjera vježbi koje možete primjenjivati u svojim tjelesnim aktivnostima ili treningu. U primjerima nisu navedeni parametri poput broja ponavljanja, trajanje odmora i sl. No, pokušajte biti vlastiti trener i vodite brigu o svojim stopalima, ostatak tijela će vam biti zahvalno.

ZAKLJUČAK

Prvi kontakt s podlogom tijelo ostvaruje preko stopala. Ako naše stopalo nije zdravo, snažno, aktivno i ne može optimalno apsorbirati silu, našem tijelu može stvoriti velike probleme. Loša apsorpcija sile može štetiti i stvarati stres ostatku tijela, poput zglobu koljena, zglobu kuka, lumbalnom dijelu leđa itd.

Niti jedno ortopedsko pomagalo neće ostvariti pozitivan učinak kao svjesno tjelesno vježbanje. Tijekom vježbanja jednog dijela tijela vodite brigu da bude usklađeno s ostatkom tijela. Svoje tijelo promatrajte kao jednu veliku cjelinu koje je međuzavisno od manjih cjelina, poput jednog lanca povezanog u karike, gdje je jedna slaba karika može narušiti ostale i stvoriti neravnoteže u tijelu koje vrlo lako mogu dovesti do ozljede ili sindroma prenaprezanja jer lanac je jak upravo onoliko koliko je jaka najslabija karika.

Literatura

1. Brotzman, S. Brent, Manske, Robert C. (2011). Clinical Orthopaedic Rehabilitation: An Evidence-Based Approach. Mosby
2. Calais – Germain. B., (2007). Anatomy of movement. Eastland Press
3. Cook, G., (2010). Movement: Functional Movement Systems: Screening, Assessment, Corrective Strategies. Santa Cruz, California: On target publications
4. Krmpotić–Nemanić, J., Marušić, A. (2001). Anatomija čovjeka 1.dio. Zagreb:Medicinska naklada
5. Platzer, W. (2003). Sustav organa za pokretanje, prvi svezak. Zagreb: Medicinska naklada
6. Lucett, S. (2013.) The effects of pronation distortion syndrome and solutions for injury prevention. National academy of sports medicine. http://blog.nasm.org/fitness/the-effects-of-pronation-distortion-syndrome-and-solutions-for-injury-prevention/ 22.01. 2018.
7. http://www.thefootcollective.com/blog/ 22.01.2018.
8. http://www.muscleandmotion.com/

prijavi se za blog
blog prijava na newsletter

Autor bloga

Dejan Eldić mag.cin.

Povezani blogovi

  • Mjesečnica, poznata i kao menstruacija, predstavlja prirodni ciklus s kojim se žene susreću svakog mjeseca. Za mnoge od nas, ovo je vrijeme obilježeno...

  • rema ACSM-u (2), funkcionalni fitnes definiran je kao oblik treninga koji koristi jakost za unaprjeđenje ravnoteže, koordinacije, proizvodnje sile, sn...

  • Bol je evolucijsko nasljeđe koje ima za funkciju da nas upozori na nered u sustavu. Slično kao i lampica na autu koja odjednom zasvijetli. Bol je ne...