fbpx

Važnost glazbe u grupnom treningu – Ivana Bilan

Vježbanje u grupi nudi razne pogodnosti koje možda propustite ako odlučite sami vježbati. Neke od prednosti uključuju društveno i zabavno okruženje, sigurno i učinkovito osmišljeno vježbanje, dosljedan raspored vježbanja i trening koji ne zahtijeva prethodno znanje ili iskustvo. Najčešći razlog za odustajanje od vježbanja je dosada. Različite vrste grupnog treninga će vas zadržati motiviranima i zainteresiranima. Različiti stilovi instruktora, odabir glazbe i interakcija s ostalim vježbačima treninge čini još interesantnijima. U ovome članku ću posvetiti posebnu pažnju tome koliko je zapravo glazba važna za vježbače ali i instruktore u grupnim programima.Od uvođenja aerobika ranih sedamdesetih, jasno je da glazba daje važan blagotvoran učinak na vježbanje. Mnogi instruktori fitnesa koriste je kao dodatak kod vježbanja bila da je ona sastavni dio sata ili je samo motivirajuća glazba u pozadini. Bez ili neprikladnim odabirom glazbe možemo upropastiti potencijalno odličan sat.

1.Uloga glazbe

Da biste utvrdili koju glazbu pustiti na satu moramo se prvo zapitati koja je svrha i cilj glazbe na tom satu. Želimo li da je ona ima pozadinsku ulogu,da potiče ili pomaže u opuštanju ili da nam njen tempo određuje tempo sata. U koliko ste instruktor ili vježbač na satovima stepa,zumbe ili workouta glazba je svakako u prvom planu. Njen naglašen ritam određuje tempo ili brzinu vježbanja,poznatiji kao BPM (beat per minute). Znati razlikovati ritam kod glazbe koja je u prvom planu je bitna vještina koju svaki instruktor grupnih programa mora imati. Kod korištenja pozadinske glazbe ta vještina je manje važna jer se ritam ne koristi u tempiranju vježbanja.

2.Brzina glazbe

BPM ( beat per minute) igra vodeću ulogu kada je riječ o glazbenim frazama. Doba( otkucaj ili udarac) je pulsirajući ponavljajući zvuk glazbe koji je najčešće u prvom planu i prepoznajemo ga kao ritam. Takt je broj nenaglašenih i naglašenih doba koje se ponavljaju. Fraza ( osmica) je najmanja glazbena cjelina koju čine 2 takta. Mala glazbena rečenica traje 16 doba,dok velika glazbena rečenica traje 32 dobe. Glazba za fitnes je osmišljena kako bi pomogla instruktorima grupnih programa da bolje čuju dobe i fraze. Na kupovnim CD je najčešće istaknuta vrsta i brzina glazbe kakao bi instruktorima olakšala odabir ovisno o pojedinim programima.

Npr.

 • ZAGRIJAVANJE 120-130 bpm
 • STEP 125-140 bpm
 • SLIDE 122-130 bpm
 • WORKOUT 110-130 bpm
 • PILATES 90-100 bpm
 • SPINNING 90-140 bpm
 • HIIT 140-150 bpom
 • YOGA 90 bpm
 • STRETCHING < 100

3. Odabir glazbe

Glazba bi trebala doprinijeti cjelokupnom doživljaju grupnog treninga. Jedan od češćih pohvala ili prigovora koji mogu dobiti instruktori grupnih programa osim kvalitete treninga je odabir glazbe. Dobitna kombinacija je kada uspijete uskladiti ovo dvoje.
Prije nego što odaberete glazbu za sat važno je znati o kojoj se vrsti treninga radi, kao i o dobnoj skupini na vašem satu. Zasigurno nećete imati jednak odabir glazbe na pilatesu i na Zumbi,kao ni u grupi u kojoj prevladavaju 20-o godišnjaci naspram one u kojoj je populacija 60+.

4. Glasnoća

Glasnoća glazbe jednako je važna kao i odabir glazbe. Glasnoća ne bi smjela prijeći preporučenih 85 decibela (dB), jer duža izloženost razinama buke > 85 dB može oštetiti sluh. Treba imati na umu i sposobnost vježbača, da čuju instruktora preko glazbe. U koliko instruktor ne koristi mikrofon mora paziti da ne ošteti svoje glasnice zbog pokušavanja nadglašavanja glazbe kod davanja uputa vježbačima.

Sportska aktivnost često uključuje umor i bol, a uloga glazbe u ovakvim slučajevima je da odvratiti um od umora i da motivira vježbača za nastavak treninga. Glazba ima snagu da prebaci naš fokus s umora koji je uzrokovan napornim vježbama do užitka koji proizlazi iz slušanja glazbe. To je uzrokovano sposobnošću glazbe da pokreće pozitivne emocije i smanjuje percepciju negativnih emocija kao što su depresija, bijes i napetost. Međutim, imajte na umu da to vrijedi samo za vježbe s niskim i srednjim intenzitetom. U slučaju treninga koji zahtjeva visok intenzitet umora, bol često prelazi prednosti glazbe.
Također glazba nam može pomoći da se opustimo na kraju treninga,te kod vježbi disanja i meditacije.
Music matters

prijavi se za blog
blog prijava na newsletter

Autor bloga

Ivana Bilan

Ivana Bilan

Diplomirala na KIF-u u Splitu, smjer kineziterapija. Dugogdišnji instruktor grupnih programa (18 god) i vlasnik aerobic i pilates studija Body art. Suradnik Slobodne dalmacije za područje fitnesa i zdravlja. Licencirani instruktor Ground force method level 1. Koordinator Fitnes učilišta za Split i predavač na programu za instruktore grupnog fitnesa uz glazbu.

Povezani blogovi

 • Mjesečnica, poznata i kao menstruacija, predstavlja prirodni ciklus s kojim se žene susreću svakog mjeseca. Za mnoge od nas, ovo je vrijeme obilježeno...

 • rema ACSM-u (2), funkcionalni fitnes definiran je kao oblik treninga koji koristi jakost za unaprjeđenje ravnoteže, koordinacije, proizvodnje sile, sn...

 • Bol je evolucijsko nasljeđe koje ima za funkciju da nas upozori na nered u sustavu. Slično kao i lampica na autu koja odjednom zasvijetli. Bol je ne...