fbpx

Sad je to već veliki intervju

U lipnju ove godine pokrenuli smo rubriku intervjua sa našim bivšim polaznicima, u želji da se za njih čuje, da ih se pohvali na njihovim uspjesima i naravno da se vidi širina znanja i sposobnosti koje imaju na temelju iskustva i koje su stekli edukacijom. Do sada ih je objavljeno 23. Skupilo se. ?
U današnjoj objavi odlučili smo sumirati njihove zanimljive i dojmljive odgovore i komentare. Bilo je svega. Ako se želite podsjetiti pročitajte intervju u malo durgačijem obliku.

1. Na učilištu smo imali troje bodybuildera sa odličnim rezultatima. Selvera, Jelenu i Danijela. Tada u lipnju su to bile ove titule. No kako nam je Selver najavio, spremao se za svjetsko prvenstvo koje se održalo ovog mjeseca u Budimpešti. Podsjetimo što su rekli o svojim uspjesima.

Jelena Deležan: Kao i većina, svoju prvu godinu radnog iskustva doživjela sam isključivo i samo kao “tjelograditeljski sport ” – kroz BodyBuilding, te sam prihvatila ponudu Zrinke Korać Fišer (višestruka državna,europska i svjetska prvakinja u Body Fitnessu) da me vodi u pripremama za državno prvenstvo 2012. u kategoriji Bikini Fitness gdje sam osvojila odličan plasman te postala Vice prvakinjom Hrvatske. Pripremu za ovakvu vrstu natjecanja doživjela sam prije svega kao školu, koja mi je bila itekako potrebna za daljnji rad u mom poslu, posebice kad je riječ o terminima poput: “masa” i “definicija”. Smatram da svaki fitness trener mora posjedovati što veće teorijsko i praktično znanje koje će mu omogućiti uspješno planiranje, programiranje i kontrolu treninga, stoga je izlazak na natjecanje za mene bio tek početak educiranja….

Danijel Maltar: Moje prvo natjecanje započelo je davne 1988. Godine u Mariboru a posljednje natjecanje kao i kraj moje natjecateljske karijere bilo je 2008. Godine. Juniorski sam Državni prvak 1993.g., 2 puta Državni prvak u seniorskoj kategoriji. Nastupio sam na više od 40 natjecanja u svojoj karijeri, osvajao i neka međunarodna natjecanja i u apsolutnoj kategoriji (kada se bira najbolji od svih pojedinačnih pobjednika kategorija).
U prošlosti sam pripremao mnoge velike sportaše koji su postigli zavidne rezultate u natjecateljskom bb. U bodybuildingu sam poznat kao jako dobar “pozer” te sam svima kojima sam radio prenosio da što kvalitetnije na bini pokažu ono što su gradili godinama. Od mojih natjecatelja vrijedi spomenuti Peru Tomas, Jugoslava Preradović, Ivana Plačko, Tomislava Pintarić…

Selver Kasa: Već dvije godine natječem se u BodyBuildingu.
Sudjelovao sam na desetak natjecanja. 06. 06. 2015. pobijedio sam na državnom prvenstvu u klasi men’s physique te isto tako postao apsolutni pobjednik u obje klase, visoka-niska.
Drugoga dana nastupao sam na Grand Prixu King and Queen of the Beach u Poreču te ga osvojio kao apsolutni pobjednik o obje visinske kategorije.
Napomenuo bih da je to jedno od većih i jačih natjecanja tog karaktera u regiji sa mnoštvo internacionalnih vrhunskih takmičara i prvaka na zapaženim europskim i svjetskim smotrama.
Presretan sam zbog ovih rezultata, kao da sanjam, ostvarenje životnog sna.
Danas nam je javio rezultate sa svjetskog prvenstva.
„U Budimpešti, nažalost nisam ušao u drugi krug natjecanja…konkurencija je bila na svjetskoj razini. Zadovoljan sam postignutom formom i novim iskustvom. Biti uopće na svjetskom prvenstvu je ogroman sportski uspjeh.“

Svakako se slažemo sa Selverom i čestitamo mu što je prisustvovao na natjecanju tako visokog ranga. Pratit ćemo ga i dalje.

2. Bila su tu i dva powerliftera. Neven i Milan bi zajedno vjerojatno i kuću digli. ? Na pitanje o powerliftingu evo što kažu.

Neven Ćuk: Svoje prvo powerlifting natjecanje sam odradio na nagovor prijatelja jer su rekli da bi s takvim brojkama trebao izaći pred druge. I zahvalan sam im na tome jer eto bilo je lijepo iskustvo koje me odvelo na daljnja natjecanja. Još uvijek ću se natjecati jer vidim da imam još mjesta za napredak ali sumnjam da ću se ikada posvetiti samo tom sportu jer on kao i svaka specijalizacija ima mane.

Milan Dotlić: Trenutno se bavim powerliftingom i Strongman sportom. Powerlifting je klasični sport jakosti s tri discipline, s ciljem podizanja što veće težine u svakoj od njih te na kraju što većim totalom. Kao takav, sport je i odlična baza za ostale sportske aktivnosti jer najbrže razvija komponentu jakosti. Meni je konkretno bio stepenica prema strongman sportu. Taj sport je spoj powerliftinga i olimpijskog dizanja uz komponentu anaerobne izdržljivosti. Disciplina zapravo ima bezbroj jer se bilo koja od klasičnih disciplina poput čučnja ili mrtvog dizanja može izvoditi s različitim tipovima tereta poput debla, kamenja, automobila… Sport je jako dinamičan i zabavan, ali i daleko najnaporniji od svih sportova kojim sam se bavio, a njih je podosta.
Bilo tko tko se želi baviti tim sportom mora shvatiti da je to maraton, a ne sprint. Rezultati ne dolaze preko noći i za njih je potreban dug i kvalitetan rad.
Potrebno je imati trenera koji će vas voditi jer će se sam izbor tehnika dizanja tereta i tehnika treninga mijenjati tijekom vašeg bavljenja sportom pa je poželjno imati nekoga tko će vas moći objektivno analizirati i poštedjeti nepotrebnog eksperimentiranja. Također bih preporučio da nikako ne zapostavite prehranu i odmor što je jednako važno kao i sam trening, a mnogi od nas su to zapostavljali.

3. Prezenteri i instruktori grupnog fitnesa uz glazbu Matea i Davor su u stalnoj žurbi i organizaciji. Pitali smo ih što je bitno da bi netko bio dobar prezenter ili instruktor?

Davor Ilić: Vrlo je bitna sposobnost komunikacije s vježbačima, čistoća pokreta, pravilnog izvođenja pokreta kako bi se spriječile ozljede, jednostavnost izvođenja i dovođenja vježbača do krajnjeg cilja. Prijenos energije je nešto što se ne može naučiti i ako vježbači tu pozitivnu energiju ne osjete kod instruktora on vjerojatno neće dugo opstati.

Matea Knez: Volim putovati, a još kad mi posao to omogućava nema ljepšeg. Ne smatram to nekom senzacijom nego više prilikom da nešto novo naučim, dobijem neku novu ideju, širim svoje znanje i energiju van granica Hrvatske. To je nešto univerzalno, ljudi to svugdje prepoznaju i lijepo je kada uspiješ ostvariti takve kontakte bez obzira na jezik i kulturu.
Zašto nešto radimo, kako to radimo, da li je svima jasno što radimo, koji je cilj? To su neka od pitanja o kojima konstantno treba voditi računa, a ponekad instruktori na to zaborave. Zato mi se sviđa Les Mills. Oni takve stvari ne prepuštaju slučaju i o svemu se vodi računa. Za instruktora u početku može biti vrlo zahtjevno i pomalo frustrirajuće imati sve te odgovore u glavi i paralelno voditi trening, biti nasmijan, motivirati te ujedno pratiti i odgovarati na ono što se događa ispred nas. Njihov sistem vas uči kako na najefikasniji način realizirati vrhunski trening.

4. Oličenje timskog rada su definitivno brat i sestra Ana i Filip, kao i plesni par Kristina i Dino. Pitali smo ih kako je trenirati i natjecati se u dvoje? Kako je u sve to bila ukomponirana i edukacija?

Ana i Filip Turk: Međusobno se bodrimo uvijek i podrške ne nedostaje. Funkcioniramo često na način: Ana ima natjecanje, Filip ju masira… Filip ima natjecanje, Ana mu dodaje bidone u feed zoni i sl… Pomažemo si koliko god možemo i koliko nam to obaveze dopuštaju.
Oboje preferiramo treninge u prirodi i na otvorenom, volimo blato, šumu ,prirodu, tako da nam i sve aktivnosti u takvom okruženju najviše odgovaraju, bilo to penjanje, planinarenje, trčanje ili nešto treće.

Kristina Došen i Dino Dlić: (Kristina) Da teško, bilo je jaaako teško, ali ja drukčije ni ne znam. Uz sve obaveze preko tjedna, posao, treninzi taman kad bi došao vikend, kad bi trebalo učiti išli smo u Zagreb gdje smo imali žestok tempo. Učila sam do kasno u noć, nosila knjige na posao i svugdje sa sobom tako da sam učila gdje god i kad god bih uhvatila vremena.
Što se tiče plesnog podija, za Dinu i mene on ne mora službeno ni postojati hahahaha, ako ga nema mi ga izmislimo (kao što je bilo i na promociji na Fitnes učilištu, čemu ste i sami svjedočili). Je l’ tako Dino?
(Dino) Tako je Kike! Ako nema plesnog podija stvorimo ga jako brzo. Hahahaha naravno da nas se može vidjeti u Splitskim diskotekama i raznoraznim plesnim podijima… Plesna ekipa je često viđena kako zapali plesne podije haha! Pa istina bilo je malo problem uklopiti edukaciju, jer imam stalni posao i preko tjedna sam zauzet do 15h i svakodnevni svoji treninzi, poduke plesa, rekreacija i dosta pratećih obveza. Nosili smo svugdje knjigu sa sobom i koristili svako slobodno vrijeme za učenje. Vikendima smo putovali u Zagreb i zapravo najviše učili u autobusu na putu al, bilo je jako zabavno i raznoliko tako da smo subotom navečer ubacivali izlaske do kasno ujutro.

5. Različiti instruktori, različiti klijenti. Što vole jedni, a što drugi?

Maja Lovrić: Volim kombinaciju sportova i natjecanje pa sam vjerojatno zato trenutno više posvećena CrossFitu. Girje i dalje volim i između ostalog vodim i treninge koji uključuju samo girje, ali izazov mi predstavljaju neki elementi koje tek trebam savladati poput hodanja na rukama, Muscle Upova i slično. Volim vidjeti svoj napredak na konkretnim primjerima.

Jura Soldat: Volim isprobavati različite vrste treninga, ovisno o raspoloženju i osjećaju. Pokušavam slušati vlastito tijelo, a u svakom treningu omiljeni mi je rekvizit girja. S vježbačima pokušavam kombinirati trening mobilnosti, snage i izdržljivosti. I uvijek sam fokusiran na tehniku izvođenja vježbi a ne toliko na brzinu i količinu izvedbe vježbe.

Barbara Horvat: CrossFit je moja nova velika ljubav nakon atletike. Basic Gym One centar gdje CrossFit treniraju kako vrhunski sportaši, rekreativci i treneri, te održavamo radionice i workshopove vezane uz to. Odlična atmosfera i kolege, prostor koji je velik i opremljen mi omogućava da i ja kao sportaš, ne samo trener, puno bolje napredujem i razvijam se. S druge strane, klijentima je drago sto im mogu prenijeti praktično znanje i iskustvo kroz dugogodišnji natjecateljski staž i time brze ostvaruju svoje kratkoročne i dugoročne sportske ciljeve.

Vedran Ćosić: Zagovornik sam teškoatletske tehnologije u kondicijskoj pripremi sportaša u kombinaciji sa specifičnom kondicijskom pripremom s obzirom na jednadžbu specifikacije sporta. Upravo to je ono sto sada mogu potvrditi u radu s jednom profesionalnom tenisačicom, seniorskom prvakinjom Hrvatske, u programu njenog vraćanja na teniske terene nakon nedavnog poroda, što mi je ujedno i jedan od dražih izazova, uključujući savršen odnos, ogromnu motivaciju sportašice i zelju za ponovnim uspjehom.

6. Neki polaznici su bili toliko zadovoljni edukacijom (ili barem njihovi sinovi ?) da su u nekom trenutku ponovo upisali drugi program edukacije u Fitnes učilištu. Zašto?

Nevena Vrbanec: Osobno imam savršeno iskustvo s fitnes učilišta i rado ga uvijek preporučim u priči s prijateljima i poznanicima. Zaista mogu reći da sam jako puno naučila i da je cijeli pristup mom radu dobio još jednu dozu profesionalnosti i stručnosti. Obzirom da sam prije učilišta išla na razne radionice i edukacije, ipak sam tražila neku ustanovu u kojoj će mi obrazovanje biti upisano u radnu knjižicu i biti priznato od strane ministarstva. Učilište se pokazalo kao idealna prilika za takvo nešto i zaista ne mogu reći da sam fulala u bilo kojem pogledu. Već u jesen iste godine upisala sam za Masera. Masaža i fizioterapija mi je oduvijek bila jako interesantna, a stjecanje znanja na prvom programu me zapravo potaklo da bi na to sve mogla još nešto nadograditi. I naravno, opet nisam pogriješila. Kombinacija znanja iz oba programa je odlična jer se masu puta desi da mi na treningu klijenti dođu s nekim pitanjima o napetosti u nekim dijelovima tijela ili slično i zaista je super osjećaj kada u tom trenutku možeš objasniti što, kako i zašto se nešto dešava i kako tome pristupiti.

Irena Nešić: Kako sam tip koji uvijek tezi profesionalnosti odabir fitnes učilišta nije bio slučajan izbor. Predavanja i odnos predavača su bilo na vrlo visokoj razini i iznad svi mojih očekivanja. Super je sto svi profesori s kojima sam se susrela na učilištu žive ono sto predaju i na taj su nacin jednostavno prenijeli svoju strast i na mene. Fitnes učilište me motiviralo na zdraviji život i rad na sebi. Osobno sam pokazala veliki napredak od prijemnog do trenutka kada sam položila završni ispit a sada se svakim danom trudim opravdati svoje novo zvanje.
Obzirom da fitnes pruža beskonačan prostor za rad na sebi svakako se planiram dalje razvijati i educirati u ovom pravcu. Kako je pred nama nova sezona upisa na fitnes učilište moj sijedeći korak je upis na osposobljavanje za fitnes instruktora u teretani.

Ivanka Tokić: Kad sam saznala da Fitnes učilište iz Zg dolazi u Split, bilo mi je najnormalnije, prijaviti se.
Upisala sam smjer – Instruktor grupnog fitnesa uz glazbu. Uživala sam u svemu, upoznajući svoje kolege, divne profesore, dobivajući obilje znanja i vještina, koje će mi tek poslužiti u praksi kod vođenja grupnih treninga. Dok sam bila vježbač, neopterećeno sam odrađivala treninge trudila se biti što bolja, međutim sada kao instruktor sam odgovornija, time što moram pripremiti svaki trening i trebam biti primjer “lik instruktora”, te paziti na vježbače da usvoje pravilno izvođenje vježbe, motivirati ih da im trening bude zadovoljstvo, a ne neka teška obaveza.
Imam dva sina, teenagera, koji su sada u toj dobi kad ih interesira kako oblikovati tijelo, mišiće. Na njihovu ideju sam upisala i FU program – instruktor fitnesa u teretani. Jer kad mama nauči, pokazat će im kako i koliko. Jedva sam čekala, i evo me opet “u školi”, opet učim i guštam. Iza svega neki plan ne postoji, osim možda da sljedeću sezonu upišem i program – Pilates, koji me također zanima i voljela bih ga bolje proučiti.

7. Ples ili vođenje treninga?

Nikolina Bestić: Mislim da u mom slučaju jedno ne ide bez drugog. Kao plesač imala sam jake treninge što se tiče snage i izdržljivosti i svatko tko je ikada odradio jedan baletni trening znat će o čemu pričam. Tako da čim sam počela plesat počela sam i vježbati i obrnuto. Super je što ja u svojim treninzima mogu spojiti i jedno i drugo zato jer mi edukacija za grupne treninge uz glazbu omogućava široko spektar kombinacija vježbi i nekih plesnih koraka.

Vedra Regul: Kao instruktorica Pilatesa imam puno više iskustva u predavanju. U treningu često kombiniram razne pokrete iz baleta usvojene u srednjoj plesnoj školi. Pravilno izvedeni trening Pilatesa trebala bi biti neizostavna baza svakog plesnog treninga, a neki elementi plesa, ako su dobro ukomponirani, udišu život i radost u bilo koji funkcionalni trening.

8. Savjeti budućim instruktorima, onima koji još dvoje oko odluke, vlasnicima centara od onih koji su to već prošli?

Laura Stiegler: Prvi puta kad sam vodila trening osjecala sam se kao da sam u nekom paralelnom svemiru i naravno bila sam sva u tremi hahaha! ? Kroz naredna 2-3 sata trema je skroz nestala ali i dan danas znam pomisliti: “Ajme…pa ja ovo zaista radim!”
Svima koji razmišljaju o upisu na Fitnes učilište poručila bi da sigurno neće požaliti jer ce ovdje uz odlične predavače i vrhunske stručnjake dobiti sva potrebna znanja i vještine s kojima ce moći zakoračiti u trenerske vode. Samo hrabro i nikada nije kasno! ?

Stane Barun: Mladim instruktorima bih prije svega savjetovao da se temeljito školuju u stručnoj ustanovi. Nakon toga će znanjem doći do nezavisnog mišljenja. Obzirom da je u ovom području jako puno teorija i teoretičara. Savjetujem stalnu nadogradnju znanja raznim on line predavanjima, stručnom literaturom, tematskim predavanjima, vikend kampovima. Neka budu svoji i izgrade svoj image koji će sigurno naći publiku ako je temeljen na znanju. Majka nije masa već – znanje !

Snježana Panjkret: Volite ono što radite! Ulažite u sebe i svoja znanja o poslu kojim se bavite, što kroz edukacije, seminare, radionice do čitanja literatura jer svaki klijent zaslužuje i prepoznaje kvalitetu kao i vašu pažnju.

Kristina Perestegi: Kod bavljenja ovim poslom, ono što je po meni najvažnije, je ljubav prema poslu i konstantna želja za učenjem! Trener je ta osoba koja bi s lakoćom trebala prenjeti svoja znanja, metodu i tehniku na svakog svog polaznika. Biti trener nije lak posao. Velika je to odgovornost uz koji dolazi mnogo obaveza iza kojih mora stajati adekvatno znanje.

Hvala svima još jednom na vremenu i trudu koji ste uložili u odgovore i slike. Od iduće srijede kreću novi zanimljivi intervjui. S kime?! To ćete vidjeti u srijedu a intervjuima s polaznicima se vraćamo u veljači.

prijavi se za blog
blog prijava na newsletter

Autor bloga

Marija Jurina

Marija Jurina, mag. cin.

Magistra kineziologije sa usmjerenjem fitnes. Od početka studija je demonstrator na kolegiju Aerobika te se uz studij usavršava na raznim fitnes konvencijama i kongresima u Hrvatskoj i izvan granica te radeći u fitnes centrima. Nakon što je diplomirala dobiva naziv vanjskog suradnika na Kineziološkom fakultetu za aerobiku i grupne programe, Stručnom studiju za izobrazbu trenera u Zagrebu te predavača na Fitnes učilištu na odjelu za edukaciju instruktora grupnih programa uz glazbu. Privatni trener, trener raznih grupnih programa te certificirani WalkExercise, TRX i FloDance trener sa praktičnim iskustvom jedanaest godina.

Povezani blogovi

  • Mjesečnica, poznata i kao menstruacija, predstavlja prirodni ciklus s kojim se žene susreću svakog mjeseca. Za mnoge od nas, ovo je vrijeme obilježeno...

  • rema ACSM-u (2), funkcionalni fitnes definiran je kao oblik treninga koji koristi jakost za unaprjeđenje ravnoteže, koordinacije, proizvodnje sile, sn...

  • Bol je evolucijsko nasljeđe koje ima za funkciju da nas upozori na nered u sustavu. Slično kao i lampica na autu koja odjednom zasvijetli. Bol je ne...