fbpx

Trening

  • All
  • bodybuilding
  • prevencija
  • vježbe

Ako pitate Wikipediju, Pilates je metoda vježbanja koju je početkom 20. stoljeća razvio Joseph Pilates, po kojoj je i dobio ime. Pilates je svoju metodu nazvao "Contrology". Objavio je dvije knjige koje se odnose na njegovu metodu treninga: Vaše zdravlje (Your health), 1934.godine - korektivni sustav vježbanja koji je revolucionirao cijelo područje tjelesnog odgoja i Povratak životu (Return to life) iz 1945. godine. U potonjoj knjizi piše kako bi "Contrology" mogla eliminirati ljudsku patnju i smanjiti potrebu za bolnicama, lječilištima...

Kada mi je Filip spomenuo da napišem članak o koljenu, pitao sam ga "Može li išta kompliciranije?". Naravno uvijek može, ali ja ću pokušati stvari olakšati. Koljeno je najveći zglob u ljudskom tijelu i jako je kompleksan. U samom zglobu sudjeluju 4 tijela: femur, tibia, fibula i patela. Da ne bi sve bilo tako jednostavno evolucija se pobrinula te neadekvatno podudarne zglobne plohe "popravila" s dva meniska, koji su naravno, različiti. Sve strukture u koljenu treba dobro povezati pa stoga je i sam ligamentarni aparat kompleksan. ...

Kofein je jedan od najčešće konzumiranih dodataka prehrani u svijetu (1) te osim visokog unosa kofeina među općom populacijom, unos kofeina je također popularan među sportašima. U SAD-u skoro 90% odraslih stanovnika konzumira kofein, u prosjeku 200 mg na dan. (2) Utjecaj kofeina na izvedbu tema je i moje doktorske disertacije, u suradnji s kolegama istražujem utjecaj različitih doza kofeina (2, 4 i 6 mg/kg) na skakačku i bacačku izvedbu, jakost i mišićnu izdržljivost. A vi? Konzumirate li kavu ili kofein prije treninga? Ako da, pomažu li vam? Ako ne, biste li trebali? ...

Kao instruktor Pilatesa zadovoljna sam što se u fitnesu uz uobičajene teme o snazi, jakosti, smanjenju masnog tkiva, sve više govori o fleksibilnosti i mobilnosti. U razgovoru s klijentima, studentima Fitnes učilišta, kolegama, često dotaknemo i temu fleksibilnosti, mobilnosti, stabilnosti....

Bodyweight trening, odnosno trening s vlastitim tijelom je (prema ACSM-u) u top 10 trendova u fitnesu za 2019. godinu. (1) Povratak osnovama? Moglo bi se reći. Gradimo stabilnu bazu za eventualni daljnji nastavak s vanjskim otporom ili progresiju za zahtjevnije pozicije s vlastitim tijelom....

Brojne obaveze su nešto s čim se većina nas svakodnevno susreće, složit ćete se. Kao što možemo vidjeti u primjenu istraživanja (1) u Velikoj Britaniji na uzorku od preko 2000 ispitanika raznih dobnih skupina - prioriteti između karijere (bolje zarade) i više razine zdravlja mijenjaju se s godinama....

Tijekom svoje karijere nastupio sam na više od 20 natjecanja u Hrvatskoj i Europi. Svake pripreme za natjecanje nose nešto novo te je za svako natjecanje potrebno pristupiti na drugačiji način. Samim time što u pripreme iz godine u godinu krećemo iz drugačije startne pozicije tj. s drugačijim omjerom masne i nemasne mase, s metabolizmom koji je ipak nešto stariji, te s ostalim faktorima (ozljede, posao i slično) koji nam dopuštaju ili ne dopuštaju provedbu određenog trenažnog procesa....

“Kako oblikovati lijepu i čvrstu guzu?”, “Kako podići i učvrstiti stražnjicu u samo četiri tjedna?”, “17 stvari koje morate znati prije no što poželite veću stražnjicu”, “Za savršeno oblikovanu guzu treba vam samo 10 minuta”, samo su neki od naslova na koje svakodnevno nailazimo u različitim časopisima, portalima, postovima na društvenim mrežama i slično. ...

Što je to hrana? Najjednostavnije govoreći, to su sve stvari koje jedemo i koje pokreću naše tijelo. Svakako to je točna konstatacija s jedne strane, ali priča je puno kompleksnija. Hrana sadrži energiju, ili detaljnije, sadrži kemijske veze koje kad se prekinu oslobađaju energiju koja se tad koristi za proizvodnju molekula ATP-a. ATP jest kratica za adenozin trifosfat, kemijsku speciju koja je osnovna „energetska jedinica“  ljudskog organizma. Kako bi naše tijelo iskoristilo nutrijente koje smo pojeli, prvo ih mora obraditi. Taj proces je poznat pod pojmom probava (eng. digesting, izvedenica od lat. digerere – odvojiti, podijeliti, preurediti). Ovi pojmovi doista dobro opisuju procese koje naše tijelo radi nakon konzumacije hrane:...